Saturday, January 29, 2011

A picture of someone/something that has the biggest impact on me

Posted by cutiefasha at 6:33 PM 2 comments Links to this post


Family first.

Of course, ni lah gambar yang ada the biggest impact on me. Tambah-tambah, gambar ni ditangkap masa family vacation kat Sarawak. To be specific, time ni kat Miri. Tapi tak ingatlah nama tempat me. Oh wait! Rasanya macam ingat. Nama bukit ni "Canada Hill". That's why I'm excited sebab that time belum habis foundation and impian nak pegi Canada ni belum terjamin. You know what I'm saying? 

But now, as I am in Canada itself, rasa best betul those time masa dok struggle gila2 nak score supaya boleh further study kat sini. Tapi, bila dah sampai sini, aiyo! Struggle lagi sebab takut kena tendang. Stresssssss kot =.='

Eh, membebel lak. Lari tajuk. Sorry. Anyways, kat bawah ni ada lagi gambar-gambar kat Canada Hill. I'm feeling that those pictures ada BIG impact sebab that is a HILL with a country's name that I'm studying at and located in my birthplace. Hah! Banyak memori tu! So, let the pictures do the talking alright...



ni group photo, without the photographer (of course), which is Uncle Adenan. I heart those people in this picture because they are super nice to my family and I.





Mama and Auntie Nor kat The Grand Old Lady museum (Ye ke museum? Tah, tak sure). She is like a second mom to me, and basically is my Mak Angkat la masa kat S'wak dulu. She's super generous and kind-hearted. And I'm also inspire her success in career and hope to be like her  one day ♥ . 





Another family photo that I like. Actually, we don't really have many family photo, with 4 of us in  the same photo. Maybe lain kali kena bawak tripod kot pegi jalan-jalan. Kan? Haha






that's all for now.

till next challenges~


Thursday, January 27, 2011

Sorry.

Posted by cutiefasha at 7:13 AM 0 comments Links to this post
Am I a bad friend? Bila kawan susah, apa yang aku buat? Teruk =.='








Arifah: call la aku. ...T_T... aku tau ko busy tapi, tapi, nanti ko laaagi busy. Huhuhuhuhu~





ps: Nak duit $$$. Tiket ooooo tiket....(btw, credit card punya problem dah settle. Alhamdulillah. Just harga tiket naik 100$. so kena gak tunggu elaun. adehh)


pps: post pasal challenges stop jap. Busy kelas. Hujung minggu sambung balik wokeh.

Monday, January 24, 2011

Favorite super hero and why

Posted by cutiefasha at 12:59 PM 0 comments Links to this post
Adoyy, tajuk mencabar. Tak pasti ada ke takde super hero. Jap jap. Kita buat list super hero yang ada dulu. Amacam?



a. Batman




b. Superman






c. Cicakman (?)






d. Keluangman ( ??!!??)







Eh, tapi apsal semua superhero ni LELAKI je kan? Tak rock la camni. Perempuan pun boleh selamtkan dunia apa? KAN KAN KAN.


Antaranya:

sailor moon

card captor sakura



apa lagi ah? blur dah ni. entah. tak tahulah. 
so jawapan kepada topik : FAVOURITE SUPER HERO ialah *takde*

Tak suka mana-mana pun. Semua ini adalah fantasi semata-mata.

Sorry, entri tak bermanfaat. 

Dah isnin derr.....esok start kelas. Study lah woi! Haha....


Till next challenge~


Sunday, January 23, 2011

A picture of somewhere I’ve been to

Posted by cutiefasha at 2:10 PM 0 comments Links to this post
Sorry. Mood kurang datang arini. Masalah rumah tak sudah-sudah. Argh~

Yang penting, misi harus dilaksanakan. Yeah ! Tajuk "A picture of somewhere you’ve been to" yang diberi, so jap ye. Nak search gambar-gambar kat Muka Buku.

















Eh, tak taulah nak letak gambar apa? Banyak sangat kot tempat yang dah pegi. Tapi, mungkin gambar di bawah ni ada nostalgia yang tersendiri kot.

View from balcony kat living hall



Masa ni betul-betul after CPU Graduation. Terus gerak pegi PD sebab taklah jauh mana dengan KL tu. Tapi, memang buat keje gila sebab dah lah nak pegi time weekend, tapi hotel tak book pun. Nak walk-in je. Last-last dapat gak hotel ni. Tu pun lepas dah 5 HOTEL KOT pegi lobby tanya ada kosong ke tak. Ayyok~




subhanallah, cantiknya!



Bilik ni kira berbaloi sangat-sangat sebab dapat seaview and dekat je kalau nak turun laut. Rasa nak pegi lagi. Insya Allah jika ada rezeki dan kesempatan, kan? Hee~



Till next challenge~

Saturday, January 22, 2011

A habit that I wish I didn’t have

Posted by cutiefasha at 10:11 AM 0 comments Links to this post



Welcome to Day 04 Challenge!




For this topic, dia hanya nak "a" habit. Camne kalau aku ada banyak habit yang tak bermanfaat langsung =.=' Haha. Sengal je. Tapi, oklah, untuk permulaan nak cerita pasal habit terbaru, which is........


-




-




-




-







suka sangat nak kopek kulit kering kat bibir ni haaaa. Apeke halnya? Takde keje ke Cik Farah oi? Harharhar



Sekarang kat tengah winter. So memang time time macam ni,bibir jadi kering. Kulit toksah nak cakap la. Kering memanjang. Tapi, selalu kalau time bangun pagi-pagi je suka bebeno nak tarik-tarik kulit kering kat bibir ni ha. sakit kut. Tapi, kadang-kadang, dek kerana kepuasan yang dicapai after kulit bibir kering tu dapat dikoyak, wah. memang memuaskan hati. Sakit belakang cite. Ghupe buruk toksah nak cakap. Bila makan pedas, nah! Baru padan muka.



Jadi, nak elakkan suka sangat buat benda tak berfaedah ni, malam-malam sebelum tidur, kena la sapu satu benda SPECIAL ni kat bibir. Tahukah anda apa itu?


Jeng jeng jeng~






kat sini takde jual yang kecik2 mcm kat Msia tu. Sekali bakkk, besar punyeee...tee hee



Jangan malas ye! adehh......



Till next challenge~


Friday, January 21, 2011

A picture of Me and My Friends

Posted by cutiefasha at 9:23 AM 3 comments Links to this post
Okay, untuk Day 03 ni, tugasan dia senang je. Buh la banyak2 gambar of YOU and YOUR FRIENDS. Oleh sebab aku ada banyaaaaak gambar, so tugas mudah jadi complicated. Tapi, don't worry. Thx to PhotoScape, gabung-gabung gambar jadi mudah. Haha. Bak kata orang, 'a picture worth a thousand words', idak?


Alright, gambar first ni start dengan time kat Sarawak. Ni lah kawan-kawan yang baik and selalu di sisi time kat situ. Ye-lah, umur pun baru 5 tahun, so, tak ramai sangat lah kawan, actually.









Yang kedua, time ni sekolah rendah lagi. Sekolah kat ACS Sitiawan. Satu sekolah dengan mama lagi tu, so kawan pun ramai jugak. Tapi, banyak yang dah lost contact, sebab masa form 1 duk asrama. Sedih jugak sebab banyak yang still duk area Manjung, tapi takde number nak calling-calling.










Next, gambar masa kat SERATAS, aka my beloved school for five years. Ahaha. Kawan2 sangat ramai, sebab boleh dikatakan satu batch ialah kawan-kawan yang memang always support each other. Tambah-tambah kawan, adik, or kakak yang dalam satu dorm. Dah nama satu asrama, so memang rapat lah kan.











Transition antara sek men dengan kolej pulak, diserikan dengan kehadiran raka-rakan PLKN. Wah, berserilah sangat kan? Kenangan pahit n manis sama banyak je, tapi bonding dengan rakan dorm sangat kuat sebab hari-hari and setiap masa jumpa dalam 3 bulan tu. Truthfully, I kinda miss them, though. But not the activities la, ABSOLUTELY!











Last but not least, friends yang kat CPU dulu plus yang kat CANADA ni generally almost the same. Tambah sikit-sikit kawan omputih, tapi takde pulak gambar dengan dorang lagi. Sedih jugak sebab ramai kawan2 kat CPU dulu yang study merata tempat kat Canada ni, so jumpa paling banyak pun setahun sekali. Kalau tak pun, memang tak jumpa la. Nasib baik ada facebook, still keep-in-touch. *FB JANGAN GATAL2 NAK TUTUP* haha....








That's all for now. Till next challenge~

Thursday, January 20, 2011

The meaning behind My Blog name

Posted by cutiefasha at 12:00 PM 0 comments Links to this post

Current Blog name : Deeper Conversation

Previously :

1) Gadis Semasa

waaaaayyyy before that:

2)  ::: Dan Sebenarnya :::










Okay, perasan tak, kalau sape2 minat Yuna akan notice that my blog's name adalah diinspirasikan dari lagu-lagu nyanyian + ciptaan Yuna? *memang disengajakan* sebab I love her song and her simple lyrics in each and every song that she wrote.


Tapi, for sure, I chose Deeper Conversation as my blog's name sebab now, as I'll be 20 *uhuk2*, I suppose that I'll be more mature and able to write some infos that are more deeper in meaning. Bukan lagi all those craps time zaman budak-budak. cheh, bajet da besar. Anyways, kalau tengok lirik lagu ni,

"And if you don't mind can you tell me all your hopes & fears 
And everything that you believe in 
Would you make a difference in the world"


Memang tujuan tulis blog ni pun atas dasar the passion of writing kan? So, ni lah medium untuk sampaikan apa yang terbuku di hati. It's personal and if people doesn't like it, they will just skip it. It's reader's right to read or not, sebab blog is a free medium. Ye lah, trend pun trend jugak, tapi kalau takde pape yang berguna, memang tak best la kan? 


Sometimes, ada jugak ter-emo and tulis benda yang sangat personal (gaduh, sakit hati, or luahan rasa), tapi its only because I need a medium to let it burst out. Lagipun, I know tak ramai pun yang tahu kewujudan blog ni, so tak pe kot (?)....

And lastly, about the blog's name, mungkin akan ada perancangan nak tukar nama lagi in the future. Tambah-tambah kalau Cik Yuna ada lagu baru and title yang sangat menarik halwa telinga, bolehlah dipertimbangkan. Tee hee.



Till next challenge~

Wednesday, January 19, 2011

My Recent Picture + 15 facts about MYSELF ♥

Posted by cutiefasha at 9:01 PM 1 comments Links to this post



Facts about Moi!

1. Name: Farah Aziz (the most basic fact about myself...heee)



2. Lahir kat Sarawak. Tapi tinggal kat Manjung. Kampung lak kat Sungai Siput and Kuala Kangsar. Tapi kalau raya balik Ipoh. All over the place lah ni.....=.='



3. Counting days for Summer Holidays. Nak balik Malaysia cepat-cepat boleh? T_T.... Miss home wey~



4. Kadang-kadang bila takde keje suka edit gambar kat PhotoScape. Tu je la yang reti gune. Tapi, just for fun. Tak cantik mana pun :)



5. I sucks at Math and Science. Seriously, double serious! BUT, i kinda miss Math though......Antara paper Bio, Chem, Physics and AddMath time form4 and form5, rasanya ADDMATH je yang tak pernah fail. wakaka! Percaya tak, percaya tak? Percaya-laaaaaahhhhhh~



6. Rindu sangat kat kawan-kawan, esp Arifah, Fatin, Azizah, Mirah and semua-lah batch 23 SERATAS. Kirim salam kat Wafa ek ('',)



7. I've attend 2 Sek. Ren. (SKP TLDM & SK METH ACS), 1 Sek. Men. (SERATAS), 1 college (Taylor's Subang), and so far 1 University (U of Toronto). Masa kat SK METH ACS, I'm in kelas Hijau from darjah 3 sampai darjah 6. Pastu masa kat SERATAS, I'm in Kejora from form 1 until form 3. Then Form 4, masuk Suria (konon pandai), tapi last2 result tergolek-golek jatuh, kena lah masuk Waruna time form 5.



8. Tak pandai masak :(( Tapi, sekarang dalam proses memantapkan skill memasak. Boleh-lah sikit-sikit. Kira lepas la kalau nak masak lauk-pauk semua tu. Baking baru start belajar. Buat kek simple-simple kira jadila jugak ( kadang-kadang )....



9. Suka beli kasut. Dan jugak tak pentingkan jenama langsung. Bukan materialistic la kiranya, kan? Haha. Sebab utama suka beli kasut is cepat boring bila asyik pakai kasut yang sama je. Similar case dengan jam tangan. Pun suka gak beli and kumpul banyak-banyak. Tapi, selalunya yang murah-murah je la. Yang penting cantik and nampak classy sudah. Hairan dengan orang yang beli jam ratus-ratus, tapi tak pakai, simpan buat collection. Terlampau banyak duit camtulah kan... Sekarang ni tengah berazam nak beli jam baru, sebab.....adalah sebabnya. Kalau ada orang nak hadiahkan molek jugak, idok? *Birthday nak dekat ni...haha...hint hint*






10. Geli-geleman kalau nampak + terpegang + *benda* ni hinggap kat badan. 


KUMBANG              RIANG-RIANG                    BELALANG                        *OTHER INSECTS






11. Tak suka nak bermanja-manja dengan kucing. Full stop! *sorry penggemar kucing sekalian*



12. Bila study, nak kena ada music kat telinga. Ni cara-cara nak elakkan tertidur dari baca buku. TAK EFFECTIVE PUN SEBENARNYA!






13. Seorang KETUA PENGAWAS masa kat sekolah rendah. Ye lah, time tu bolehlah nak leadership-leadership ni....time sek men semua orang lagi tinggi ouh! camna nak buat?



14. Azam tahun baru: NAK BELI IPOD TOUCH! eh, merapu sungguh. azam ke tu??



15. Sangat lega bila dah sampai point #15 ni sebab takde idea gila nak tulis post ni. Start type pukul 7.30, sambil-sambil skype dengan adik, sambil-sambil makan, tengok GLEE (teeeheee), last-last pukul 9.00 ni baru siap. AKHIRNYA!



Ok, till next challenge~

Monday, January 17, 2011

How 2.0 Blog

Posted by cutiefasha at 12:10 PM 0 comments Links to this post

Sebagai salah satu langkah nak menimbulkan balik minat menulis, ingat nak join CABARAN ni. Jumpa kat satu blog cool : Cik Ardilla Najwa




30 Days of Challenge

Day 01- A recent picture of you and 15 interesting facts about yourself
Day 02- The meaning behind your Blog name
Day 03- A picture of you and your friends
Day 04- A habit that you wish you didn’t have
Day 05- A picture of somewhere you’ve been to
Day 06- Favorite super hero and why
Day 07- A picture of someone/something that has the biggest impact on you
Day 08- Short term goals for this month and why
Day 09- Something you’re proud of in the past few days
Day 10- Movies that you love.
Day 11- Another picture of you and your friends
Day 12- How you found out about Blogger and why you made one
Day 13- Things that u hate the most
Day 14- A picture of you and your family
Day 15- A picture of younger you
Day 16- Another picture of yourself
Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why
Day 18- Plans/dreams/goals you have
Day 19- Nicknames you have; why do you have them
Day 20- Someone you see yourself marrying/being with in the future
Day 21- A picture of something that makes you happy
Day 22- What makes you different from everyone else
Day 23- Something you crave for a lot
Day 24- A letter to your parents
Day 25- Your dream wedding
Day 26- What you think about your friends
Day 27- Why are you doing this 30 day challenge
Day 28- A picture of you last year and now, how have you changed since then?
Day 29- In this past month, what have you learned
Day 30- Peoples that annoy you



But, let me be clear, bukan nak start sekarang. Paling cepat pun esok, or the latest is this weekend. Busy derrr~



ps: kalau nak tukar, instead of 30 Days of Challenge, nak jadikan to 30 Topics to Write boleh? Macam takde kesempatan je nak update hari-hari =.='

Summer 2011 -plan the unplanned-

Posted by cutiefasha at 11:52 AM 0 comments Links to this post



Kita hanya merancang, tuhan yang menentukan.


Dush!! BERDEBUK KENA MUKA SENDIRI bila ingat balik ayat tu.

Sebabnya, beria-ia sangat plan macam-macam, book tiket sama-sama, then timbul pulak masalah. MASALAH yang agak besar, for me.



Inilah dugaan first sepanjang 2011, masa umur nak masuk 20 tahun ni. Kena deal ngan travel agency, deal ngan credit card company, call sana sini. Alhamdulillah, memang terus datang confident nak deal ngan orang through phone conversation. Lantak la ENGLISH berterabur pun, janji orang on the other line paham, and i can convey the messages to them.



Tak mau cerita detail sangat pasal what happened to my reservation, tapi basically macam ni la sequence nye.

1. Book ticket online through an agent *rahsia, only WE knows*

2. Reservation got rejected the next morning, *SHOOOOCK* sebab mismatch info.

3. Call agent-bank-agent-bank back and forth da lebey lima kali for EACH. tah-tah dorang pun da meluat ni dengar my voice, ADOYY =.='

4. Current status: Agent dah drop charges on credit card, tunggu bank je nak approved, and re-fund.

5. Dah dapat refund nanti, boleh lah re-book, insya Allah.




Kalau boleh, still nak tarikh, flight, and seat yang sama time first booking dulu.

Memang akan jadi lesson of my life after this experience, masukkan information online kena GILAAAA TELITI, jangan ada mismatch, esp yang libatkan bank. susah ok??

So, tolonglah kawan-kawan doakan kesejahteraan akaun bank-KU agar dapat meneruskan hayatnya dan menyambung perjuangan membeli tiket pulang ke MALAYSIA, TANAH AIRKU. *poyos je*

Amin...

ps: ada sesapa care to join balik sesama if in case my previous reservation tak dapat diselamatkan??

tumpang DIA la. free kot?

Thursday, January 6, 2011

Men vs. Women

Posted by cutiefasha at 1:45 PM 0 comments Links to this post
Cuti ada lagi dalam 3,4 hari. Then, sambung kelas balik. Kejap je rasa cuti ni. Even sebulan, tapi macam tak rasa pun. Banyak dibazirkan dengan tengok movie, sembang-sembang, and of course TIDUR. Haish. Masa dah tak boleh nak putar balik, so deal with it.



Semalam, boring-boring baca la buku ni : Men are from Mars, Women are from Venus. Then, sampai kat satu part best ni, ameklah quote yang macam "arguable" pastu post as my status kat fb. Alamak, lupa nak cite. Abaikan!  Tak sangka pulak statement tu menimbulkan banyak comment from men. Not really BANYAK, tapi ada la sikit yang dorang tak setuju.







This is the quote that I cited. It turns out that 'man claimed that their silent is nothing. Woman can't predict anything from it. And, why expect the worst, when you can just think positive?'. Lebih kurang macam tu la antara comment2 yang dibalas.





Okay, nak jelaskan kat sini, YES youre right when you've said that it is better to think positively. Tapi, because of woman's nature, memang first thought akan fikir negative/the worst dulu.




Example:

Bila perempuan tu bagi masakan dia kat anyone or in this case, "Man", she will be delightful kalau the man puji or as simple as saying thank you. Sebab, bila the man just kept silent, she will assume that something is wrong, or masakan dia tak sedap, or the man tak sihat and tak lalu makan. [ni lebih kepada marriage relationship kot].


One more, contoh kalau tengah sembang-sembang dengan 'the man', and dia hanya diam and bagi peluang kat perempuan tu utk bercakap non-stop, pun akan make 'the woman' assumed that 'the man' tak ambil peduli and malas nak dengar dia bercerita. Padahal, sebenarnya laki tu hanya nak jadi attentive/good listener.




This is what happens sebab both man and woman are different in nature. Both have to know each others negativity and positivity, thus take actions on how to deal with them.



Macam situation 1, the man hanya perlu say thanks and kalau rajin, pujilah sikit. Apa salahnya kan? Makan pun dapat, perut kenyang, and perempuan tu pulak suka hati. Win Win Situation.



Situation 2 pulak, the man just have to menyampuk sikit-sikit in the coversation and jadi attentive listener the way woman picture it to be. The woman pun perlu gak invite her listener to be more involved in the conversation in order for him to pay attention. Macam tu lah. Give and take. Nothing gain, nothing lose.


Jadi, simple kan? Kalau dua-dua pihak dapat bertolak-ansur, aman dunia ini insya Allah.






Till next post, kalau ada lagi point-point best dalam buku tu, i'll share them with you guys.

Monday, January 3, 2011

Random Facts About Me

Posted by cutiefasha at 2:12 PM 1 comments Links to this post
Entry kali ini wujud atas dasar dah terAMAT bosan, tak tau nak buat apa. Masak pun dah. Kemas rumah pun dah. Mandi pun dah (? erk) haha. Makan dah berkali-kali pulak tu. Just blog walking jap tadi, jumpa lak tag pasal "Random Facts About Me". And then, dia tag semua 'reader' yang takde keje. Hahaha. So, let's go straight to the points, alright?



1. I ♥ Pink : Boleh dikatakan almost everything yang ada dalam bilik tidur, dalam closet, atas meja belajar, kat rak buku, even dalam pencil case, mesti ada something yang colour PINK. Suke sangat. But sometimes, sebab nak bagi mcm colourful sikit la hidup ni kan, ada jugaklah beli barang-barang kaler purple or red. Ala-ala jugak lah kan.






2. Chicken's Fan : Memang suka sangat makan ayam. Tak kisah ayam masak apa, mesti makan punya. But, my favourite rasanya ayam masak merah or kicap yang mama masak. Tak pun, chicken chop kat Billion Sri Manjung tu. And jugak Chicken Cordon Bleu kat Secret Recipe. Kan dah kata, banyak betul jenis ayam yang aku suka. wakaka. Tamak betul. Tapi, ada pantang sikit kalau makan ayam ni. Tak suka kalau dapat bahagian dada/breast. Ala, yang isi keras-keras tu. Even kat kepak kan, ada sikit bahagian tu kan? Mesti akan cubit, pastu bagi kat orang lain. And, dulu kalau kat dewan makan, dapat part yang tu, sanggup tak makan ayam tu. Makan kuah je. =((




3. Bedtime story : Time tidur mesti nak bantal banyak-banyak. Kalau kat rumah [Malaysia-lah], tak kurang dari 5 kot bantal + teddy bear. Sebab nak rasa secure dan katil tu cam tak kosong sangat la. Sekarang ni pun, tengah kumpul banyak2 barang atas katil. So far baru ada 3 bantal + 1 teddy. Tapi, selimut ada 3. So, boleh consider banyak jugak and tidurlah dengan lena. Yay!





4. Reading habit : J'adore READING. Yeah, seriously. Currently, tengah baca 'Men are from Mars and Women are from Venus'. Baru je habiskan Princess Diaries Vol. 1, 2, and 3 last two weeks. Port paling best baca buku, semestinya atas katil, ditemani lampu yang samar2. Fuh, romantik. Haha. Padanlah mata cik kak ni rabun kan =p





5. Tak suka bersukan. But, myb except for badminton kot. tu cam best. dah lama tak main =(





6. Tak suka makan pedas !!!






7. Anak sulung dari dua beradik. Tapi, perangai lansung tak macam kakak pun =p. We actually had a big gap, 5 years off from my lil sis. I miss her T_T










8. Favourite past time games = Congkak, UNO, and.......wait, maybe that's it. Haha.








9. I have BAD handwriting when taking notes in lectures. Tapi, bila buat essay, or test, or tulis cards ke, cantik pulak. Haha. puji diri sendiri pulak. That's why I prefer typing in certain class kat university ni. Apart from bad handwriting, i have some intention to feel sleepy during lectures, so to avoid that, i TYPE. Really, helped me a lot. Sape2 yang rasa-rasa suka tido dalam kelas tu bolehlah try technique ni.






10. Now it's time for you reader to complete this random facts about you! It's up to you to write 9, 13 or 15 facts about yourself. :::: ENJOY ::::

LinkWithin

 

♬ ♪♪ Deeper Conversation ♬ ♪♪ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review