Friday, September 24, 2010

macam-macam hal

Posted by cutiefasha at 7:16 PM 0 comments Links to this post



= = happy happy selalu = =

::: dalam suka ada duka :::

=D

dua orang kanak-kanak ribena
cik tipah + cik kiah
 <3 luv u sooo much <3


btw, nak cakap kat sini...aku sayang korang sangat-sangat....susah senang kita bersama okay! never regret the decision that brought us from TAYLOR'S COLLEGE to UNIVERSITY OF TORONTO. am never be same w/o u guys...

...with love...



farah aziz
6.33 pm
cole street, toronto, ON
Canada


Tuesday, September 14, 2010

continue...

Posted by cutiefasha at 11:07 PM 0 comments Links to this post
erm, maaf la sbb mcm mls lak nak continue tulis day-by-day nye experience kat sini....maybe, just nak cerita randomly lah about life in toronto...

actually, the first thing that i worried so much here was the weather, and also the food...luckily, halal food senang gila la nak dpt...depan rumah ni je ada groceries shops jual mknn halal, ada ayam halal and mcm2 lagi la....my favourite dish here: MEETHA'S tandoori chicken....fuhh....sodap sungguh....rase cam hari2 je nk mkn ayam meetha...tapi 3CAD$ kot...takkan nk bazir hari2 kan...masak nasi goreng sudah....pastu segala sos chili maggi, sardin jenama ayam brand, air ribena la, suma ada kat chinatown...terbaek laaa...quote from khairul "bau pun da mcm malaysia"....hahahaha....betul, tak tipu!

then, about the weather, memang la sejuk,  especially time windy...fuh, mmg pakai baju tebal gak la...dlm kelas tak sejuk sangat...pasang heater kot......tapi, ada satu benda nak ckp pasal sejuk2 ni....mmg teringat pesan cik nida, klu rase sejuk pakai je baju sejuk..jgn ikut2 org lain yg selamba je pakai baju nipis2, pastu kang jatuh sakit la...pastu, if senior gelakkan kita coz still tak biasa lagi ngan cold weather, pun pedulikkan je dorg...alah, dorg pun pernah jadi junior jugak pe. pernah gak tak tahan sejuk..even klu tgk canadian sdri pun pki je baju tebal2 time summer/early fall ni...tak heran ahh....hahaha...

erm, btw hari ni baru je start my first class....philosophy. quite interesting, but tak tahan la kena buat 4 essays..myb nak drop..tguu la smpi khamis, when all class da try..tgk mane yg tak berkenan, drop la...rela lagi kot buat research question dari kena buat essay...da la kelas philosophy tu jauh ya amat dr kelas2 lain...if winter nnt camne la ye? huhuhu wondering gak ni....takpe2 think positive jek dulu....go with the flow, teruskan cubaan dandugaan di negara org...klu nak selesa baik belajar kat malaysia je kan? kat tanah tumpah darah tu pun belum sure dpt opportunity yang mcm ni...so better we grab it before we loose it...

erm, class first yr seminar aka "ideas and evidences in social sciences" pun quite interesting...professor pulak dari department of sociology....wah, mmg kena betul laaaa....ok ok...i've decided to stay in this class..txt book pun da beli..mahal siot...71.50 cad$....used book lak tu...adoiyai....nak wat camne, this is the price that we have to pay as an university student...

next, eco 105...adus, da la dari pukul 5-8mlm.....mmg mencabar sungguh...solat kul 4.45...singgah lak beli tim's horton sbb takut ngantuk dlm hall, lapar lagi tu..grab some timbits.....last2 kul 5.05 smpi dlm hall.....pack gila laaaaa.....ayoyoyo...duk blkg skali!!! prof not bad....quite interesting the lecture's but sian la tgk prof ni....macam dah tua tak larat sangat je rupanya..jalan pun slow je.....myb dia ni antara top professor kat u of t kot...bukan calang2 prof yg ajar kat u of t....tah2 search kat wikipedia pun dorg ada...hahaha...try la pasni =p

so, in conclusion, today's class went quite well, except  the fact that kena kejar2 waktu solat...but myb after drop philosophy, everything will be just fine~ hope so.... skrg ni kira amek 5 subject= 5 credit...myb too much for a first yr student like me...myb for some it's sufficinet, but so far, i dont think i can manage that much..so, akan pertimbangkan option utk drop.....no worries, ill work it out supaya dpt graduate, in which the requirement is 20 credit hours.

so, that's all for now..till we meet again...ngantuk da ni...esok class start kul 12pm and end up at 2 pm...only ONE class for tomorrow...

alrite....see u soon~~~

assalammualaikum...
=)

















my very first text book of the year =)

Thursday, September 9, 2010

at last, TORONTO...my final destination

Posted by cutiefasha at 11:56 PM 0 comments Links to this post
alhamdulillah, dah almost one week diri ini di perantauan...mcm2 kisah suka duka yang berlaku minggu ni...mungkin lebih kepada duka, namun ku pamerkan suka di wajah agar tiada insan yang terluka....wah wah..bermadah lak....haha

so, kita teruskan dgn kisah di hari pertama...


2 september 2010, malam
Safely arrived around 8 pm, local toronto time, then afer uruskan visa kat imigresen, ktorg gerak as a group kat tempat ambik beg. erm, long story short, flight memang best gakla. yg MAS nye mmg mantaplaa...MH is Malaysian Hospitality....fuhhh mmg sonok kot..mknn pun sodap sodap. oops, tak pose pun dlm flight...musafir la katakan...ehhehe...then, for almost 15 hours dlm AIR CANADA was tiring but still fun. my actual seat was at the aisle, means easy for me to go to toilet etc....however, ada auntie dr hong kong ni ada air sickness, so dia mtk tuka duk kat aisle, and i got the window seat...mmg la syok dpt tgk luar. tp, susah kot nk kuar g toilet, g amek smyg n etc..tp, benda da lepas pun.....superb laaaaa.....hahaha

3 september 2010, pagi petang malam
Kami ramai2 tido kat umah aiman sbb sampai da malam n umah baru takde tilam etc...jadi almost 2 nights la berkampung kat rumah dia....thx sgt2 sbb tumpangkan kami junior2....erm, pagi tu kami kuar g u of t, buat t card @ student card for u of t, then g buat bank account kat TD, canada trust....after that, baru start journey yg panjang kat future shops, best buy la..adusss....hp yang nak mmg da lame aim, tp no stock la, not enough identification la....adoiyai, last2 g wat kat eaton, kat fido nye booth....malas nk amek smart phones plan, so amek je LG GOSSIP...senang..hahaha....






special thanks to rizal yg tolong kami aritu =))

4 september 2010   -     9 september 2010


will be continue~~

LinkWithin

 

♬ ♪♪ Deeper Conversation ♬ ♪♪ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review