Thursday, June 30, 2011

Harry Potter y'all

Posted by cutiefasha at 10:56 PM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum,

Cuti cuti bosan camni banyak buat kerja kurang berfaedah. Maaflah sebab kerja TAK mendatangkan manfaat biasanya lagi seronok kan. Well can't help it -LAH. Kerja aku sekarang ni duk megulang baca buku Harry Potter. Currently no. 5. "Harry Potter dalam Kumpulan Phoenix". Yes, I know. I only have the Malay version, lame! Tapi tu je ada, layan syok gak. Tengah in a mood sebab tak lama lagi final HP movie nak keluar y'all. Kena khatam balik buku2 HP ni berjuta kali baru rasa puassss.


the book's cover

Lepas da macam bosan baca novel tu, ye la nak habiskan 970 muka surat memanglah menuntut kesabaran bukan kepalang idak? Jadi solution, tengok movie dulu. Lepas sejam tunggu movie Harry Potter and the Order of Phoenix di-convertkan ke .mp4 format (sebab nak tengok dalam ipod), aku pun layanlaaa sambil2 makan, sambil2 tunggu mama hantar adik tusyen, bla bla bla...


rasa nak lempang soghang soghang




BUT, yang buat aku marahhhh gila jalan cerita lain bebenoooo. Bak kata Nabil, GRRRRR... yang paling ketara, dorang langsung tak main Quidditch in this movie. Cannot be wey, cannot-la. Sebab Harry was forbidden to play Quidditch by Umbridge, and for me it was one of the important plot. Then masa Hagrid bawak Harry, Ron and Hermione tengok Grawp dalam hutan, also WRONG maaaa. Mana ada Ron sebenarnya. Dia tengah sedap main Quidditch and menang lagi that time. Aishh, salah besar tu. Not to mention many more small details such as Ron and Hermione weren't portray as prefects at all, Sirius showing the Orders picture instead of Mad-Eye Moody, and banyaaaaaak lagi.

Paling tak best, dorang suke ati je tuka plot.

the cute cho chang

Ada ke Cho Chang yang baik, comel, macam ni dorang buat jadi "TUKANG LAPOR" kat Umbridge and the squads about Dumbledore Army tu. It supposed to be Chang's friend, Marietta wey! Salah sangat2 tu. Sebab Harry benci dia seolah olah sebab dia kaki repot. Padahal dorang gaduh sebab Cho Chang jeles kat Harry and Hermione. Furthermore, takde pun scene kat Hogsmeade yang masa Valentine Day tu. Nak tengok yang tuuu :')

Btw, maaflah kalau macam emo overrr pulak. For me this is the worst HP movie among the other 6 sebab buku dia sama je, even maybe more thick than the 7th one, tapi dorang compressed jadik one ridiculous movie. Hermmm. Not likey.

And below ada some interesting trivia about this movie. Source IMDB :)

The Department of Mysteries was the first completely computer-generated set used in the series. Building the set practically was too expensive since an estimated 15000 crystal balls would have been needed, and it would have taken take a lot of time to clean and set them up again between takes.
Tunjuk Ministry of Magic je. Nak tengok jugak St. Mungo Hospital. Takde pun :(

Professor Umbridge, though she teaches in a classroom that has appeared in films two through four, inhabits an office vastly different from those of her predecessors. The set was redressed with "fluffy, pink filigree," including a carpet that cost £50,000 to make, and a number of plates upon which moving kittens were animated in post-production. A 24-hour photo shoot was held to photograph and film the kittens for use on these plates. Even the elegant quill which Umbridge gives Harry to write lines using his own blood was designed by the set designers.

According to the original script, the character of Kreacher was not intended to be in this film at all. But after J.K. Rowling read the script, she more or less insisted on him needing to be there to avoid some serious problems with future installments of the series. Though Kreacher has no noticeable impact on the plot or story as it's presented in the film, a couple of scenes with him were added at the last minute based on this request.

Bukti dorang suka suka potong watak :(

Although based on the longest book in the seven book series, this is the shortest movie in the Harry Potter film series.

I told you so.

 
 
 
 

Monday, June 27, 2011

Day 17- Someone you would want to switch lives with for one day and why

Posted by cutiefasha at 8:52 AM 0 comments Links to this post
Well I can't think of anyone else but my lil sister, Sarah. Saje nak tahu ape rasa jadi anak bongsu pulak kan. Dia selalu je dapat apa yang dia nak :P. Pastu kakak dia ni "bayyek" sangat selalu je bagi pulak tu hihi. Selalunya orang cakap adik manja kan. Tapi in our case, both adik kakak sama je manja ekceli. But still, there's some part of yang always jealous of adik.

Here I listed down several reasons why I would want to switch lives with her:


  1. Rasa rindu nak mengalami zaman sekolah. Tambah tambah sekarang ni cuti semester, langsung takde buku ilmiah nak baca. Rindu pulak nak buat homework etc. Ok tipu!
  2. Boleh buli "kakak". Well kitorang pakai sistem pelik sikit. Adik buli kakak wokayy. Balik sekolah je : KAKLONGGG NAK AIR SEJUKKK. Then before tido: KAKKKLONG JANGAN LUPE GOSOK BAJU ADIKKKK Senang hidup jadik adik kannnn!! D:
  3. Adik ada DSLR. Haritu pegi Taiping dua harik sanggup bayar sewa pinjam kamera dia lagi. 
  4. She's good in technical stuff such as edit2 blog lah, photoshop segala bagi, and most of all, dia pandai bawak moto. Nangessss T__T
  5. Nama adik lagi sedap :(( Lawak ah reason ni. Actually dulu pernah terpikir nama Sarah Syazana lagi sedap daripada Farah Syazwani. Watdehek. Tak matang sungguh pemikiran ku tika itu haha!!
Itu je kot reason nya. 


Apa-apa pun I doubt adik would never want to change her place with me. NAK KE ADIKKK??

Daddy's little girls. Cute, no?



Toodles~

Kek Tiramisu

Posted by cutiefasha at 8:36 AM 0 comments Links to this post
Teringinnya nak try buat sendiri kek ni. Haritu dah try buat kat Toronto, tapi kureng jadik pulak. Kat sini ada mixer bagai semua, tapi maleh nye melampau-lampau. Beli lagi cepat hehe.

Resepi:

Resipi Kek Tiramisu Simple
  • 1 biji sponge kek atau apa2 kek
  • 250ml whipping cream
  • 200ml cream cheese
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
  • 1 sudu makan serbuk nescafe
  • serbuk koko untuk hiasan
  1. Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
  2. Satukan gula, cheese dan cream
  3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
  4. Potong kek pada 2 bahagian
  5. Tuangkan bancuhan nescafe ke atas kek
  6. then sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek
  7. Susun lagi bahagian yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
  8. kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
  9. Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya…
Omaigod  sedap betul bila terbayangkan resepi ni. Link asal ambik kat sini ye : BlogResepi


Gambar kek yang menggoda uolsss :D


Insya Allah akan try suatu hari nanti :)

Percutian 3 hari 2 malam bersama kawan-kawan.

Posted by cutiefasha at 1:02 AM 0 comments Links to this post
Tajuk nak best je. Tak de lah percutian sangat pun ekceli. Asalnya aku nak pegi Taiping sebab Azizah cuti. Saja tunggu dia supaya dapat jenjalan ramai2 sikit. Then, plan punya plan, berhari hari meeting, last last dorang datang sini pulak. (Read: Dorang = Wanie, Amirah, Azizah, Ain, Shafiq) Plan asal: Datang awal pagi, mandi laut, kemudian pulang semula ke Taiping petang or malam tu.

Jadinya: Ni la Chapter One of our mini vacation together as a group. Mandi laut @ Teluk Batik.

Yang mandi sebenarnya Shafiq ngan Mirah je. Azizah ngan Wanie harap main ombak je kat tepi tepi tu. Aku lagi la, baju pun tak basah heee heee :)

Ni dia mak kitorang.....tukang jaga barang la sebenarnya. Dia takmo mandi!!

Mesyuarat tergempar disaksikan ombak bergelora.


Then lepas mesyuarat tu, semua plan jadi tunggang terbalik. Finally, semua tido umah aku. Wooo best gila. Termasuk ngan shafiq sekali join. Kat rumah nnt da pesan Shafiq kena kurung dalam bilik je takbley kuar haha!!

Chapter Two: Kitorang decided nak karok pulak. Sampai sampai dah pukul 10 malam. Ambik dua jam je, nyanyi la puas puas. Ratu nyanyi sape lagi, Ain lah. Aku pun nyanyi tak sedar diri jugak hehe. Bila Amirah nyanyi je, semua pakat nak lena haha. Lawak lawak!!

posing itu perlu!

duet nyanyi lagu Fireworks kot. berjaya gak habiskan. before this nyanyi dengan adik, tak sempat habis pun dah semput adehhh...

Mirah stress, Azizah feeling habis!

Ain seperti biasa : Penghayatan penting ye!



Lepas Karaoke, ayah belanja semua orang pekena mamak satu!! Balik rumah pukul 1 lebey, gelak gelak tengok tv, last last pukul 3 pagi baru tido.

The End of 1st day.

Maharaja Lawak - Congrats to Sepah.

Posted by cutiefasha at 12:40 AM 0 comments Links to this post
Suka gila tengok final Maharaja Lawak haritu. Actually that day Ayah ada friendly futsal tournament. So, balik lambat sikit rumah. Lambat tak lambat la, dalam pukul 11 mlm baru sampai. Dah sejam dah Maharaja Lawak live. Nasib baik ada record that show. So, tengok dari awal, bila iklan cepat-cepat fast forward keh keh. Overall suker gila Sepah punya show that night. Eventho Jozan was not bad, tapi memang no doubt la Sepah punya final performance superb. DAFI terbaekkk!!

Ni gambar ayah main futsal :




Pastu pegi mamak makan roti nan cheese. Adik pulak order choc blended. Sekali tinggi gunung dia bagi hamek kaw!




Memang buat lawak ar mamak tuh.

Btw, for those who were looking for Nabil's lyric - "The Lazy Song" vs "Dulu Aku Seorang Jutawan" boleh visit my sister's blog.

Nak senang, ni aku pastekan jugak.




============================================================



Lirik Lagu Nabil Maharaja Lawak minggu akhir - Dulu aku seorang jutawan


dulu aku seorang jutawan
aku ada banyak kawan
tak punyai masalah wang
duit banyak tak pernah hutang
dulu aku seorang jutawan

dulu aku memang seorang yang bergaya
pakai barang semua berjenama
lv, gucci kau namakan saja
pakai kereta mewah, sport rim besar gila
tapi boleh muat dua orang sahaja
awek-awek aku cun gila

oooh tapi aku tapi aku 
aku terpedaya 
duit pun macam biskut juga
kejap ada kejap takde
jangan suka suka belanja 
lama2 habis juga
boleh jadi papakedana.. papakedana..
oooh oooooohhh papakedana..
ooohh oooohh ooohh 

niat nak kasikan duit
yang dah ada lalu
aku masuk skim cepat kaya
tak perlu lagi berkerja
omaigod seronoknya
berbulan kutunggu sunyi sepi
apapun takde apa dah terjadi
aku pun pergi mencari
ooohhh bank dah takde
agent g mane 
aku dah terkena
....
....
duit pun macam biskut juga
kejap ada kejap takde
jangan suka suka belanja 
lama2 habis juga
boleh jadi papekedana

nak menyesal tak guna
aku sudahpun pape 
papapapapapapa
nak menyesal pun tak guna
aku sudahpun pape
papapapapapapa

kini aku hidup sendiri
dalam kotak yang kecil ini
kalau rasa nak membantu 
keluarkan telefon mu,
taip ML NABIL dan hantar ke 32999

=================================================


Thanks adik!!


LinkWithin

 

♬ ♪♪ Deeper Conversation ♬ ♪♪ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review