Tuesday, May 17, 2011

Warning! Kalau lapar jangan baca!! Hihi :D

Posted by cutiefasha at 2:14 AM 0 comments Links to this post
List makanan yang berjaya di-consume sejak di Malaysia:


  • Satay Kajang Haji Samuri
  • Nasi Lemak
  • Cantonese Kuey Teow
  • Kepak Ayam Madu
  • Yong Tau Foo
  • Murtabak
  • Char Kuey Teow
suka yang basah-basah macam ni hrmmmm :))
  • Roti Canai


  • Steamboat
actual picture, hehe
  • Ayam Percik
  • Otak-Otak



Itu Sahaja :)

Toronto vs. Malaysia

Posted by cutiefasha at 1:58 AM 0 comments Links to this post


Ini entry sambungan...

Banyak jugak perbezaan Toronto dengan Malaysia ni. Obviously weather differences. Panas betul kat sini. Tapi, bukan nak berlagak diva ke hape ke dok merungut, mama ayah adik pun merungut sama ok. Maybe sebab heat wave yang dok melanda ni membuatkan suhu lagi la bertambah-tambah panas. Satu lagi, hujan yang turun kat sini, kalau lebat tu memang lebat sungguh. Dulu kat Toronto, hujan dia turun air sejuk. Sini, biasa je la air dia. And bunyi guruh yang WOW! Lama tak dengar wey! Ada jugak sekali tu kat Toronto guruh, tapi, tak se-baBOOM kat sini la.




Second thing, price range also have a hugeeee differences. Dah takde nak pening2 buat Maths everytime nak shopping sebab nak kira add 13% for taxes. Sini, kalau 44.95 hengget dia tulis, itulah harganya. Kalau Toronto, jenuhla kuar kalkulator dulu nak kira2 ehehe... But overall, ada certain items yang Malaysia lagi murah gilerrrr, and ada jugak certain items yang Toronto murah sikitttt.


Then, pasal makanan. Oh heavenly Malaysia!! Makanan oh god....bessssssst!!! You name it. Semua ada. Nak citer something. The first thing I ate masa kat Kuala Lumpur that day, balik2 dari airport, terus makan satay Kajang Haji Samuri. Bayangkan, dah nak pukul 1 pagi, KL meriah lagi. Kalau Toronto lah, lapar2 pukul 12 malam tu, alamatnya korek dapur lah. Paling2 bukak pun, Timmy je yang ada. Oh, memang makanan kat Malaysia tak boleh lawan oh!




  • Traffic
  • Consumer rights
  • Hygiene

Point-point di atas akan disambung di entri akan datang.... :)





Wednesday, May 11, 2011

Perbezaan Toronto dan Malaysia

Posted by cutiefasha at 1:15 AM 0 comments Links to this post
Assalammualaikum semua,

Alhamdulillah setelah hampir 5 hari kat Malaysia, precisely Perak, memang banyak sangat kontra antara these two lovely place. Both do have their own pros and cons actually. So, bawah ni I will list down dulu antara obvious differences ok.


  • The Weather [obviously]
  • Food Choice
  • Price range
  • Traffic
  • Consumer rights
  • Hygiene

 



Tu je kot yang teringat setakat ni. And, insya allah i'll discuss a little bit about each one of those in my next post.


From my home sweet home,
Manjung, Perak

LinkWithin

 

♬ ♪♪ Deeper Conversation ♬ ♪♪ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review