Saturday, January 21, 2012

Europe Trip Part 1

Posted by cutiefasha at 3:53 AM

London, UK - Flight from Toronto sampai ke bumi London awal pagi. Dalam pukul 9.30 am. Ketibaan kami disambut oleh pak cik taxi yang telah di-book khas oleh Mak Yong, dan first time rasa excited sebab ada orang yang sambut di arrival hall dengan kertas yang tulis "Farah Syazwani". Mula-mula sampai London terkejut jugak sebab tak sangka weather agak sejuk, plus gloomy sepanjang hari. Mulut memang berasap-asap, but actually tak de lah sejuk sangat pun. 

From Gatwick Airport to Mak Yong and Pak Yob's house is about 1 hour 15 mins. Tertidur kami dalam kereta sebab masih penat dari flight yang  7 jam itu. Tapi, sampai-sampai je rumah, terus makan-makan, letak beg, and contact sesiapa yang patut. And Emy, kawan Maryam ajak jumpa on that day jugak sebab esoknya dia nak balik.

So, kami pun terus keluar ke bandar, more accurately, Oxford Street sebab situ memang famous dengan shopping and sale. To make it even better, hari kami sampai ialah hari boxing day, which is an occasion people go out and spent their money like there's no tomorrow -.-'

Turns out, banyak jalan tutup, banyak line subway/metro/train yang not operating as usual sebab ada strike. London, London....time kami datang ni lah jugaknya nak ada strike bagai. Tapi takpe, kami tidak berputus asa [cewahhh], lalu tetap cari jalan macam mana nak keluar town. Akhirnya berjaya sampai, berjaya rembat coffee starbucks, and just a few sale items. Tak banyak sangat pun shopping. Ramai sangat orang plus ada tragedy pulak happened on that day. Ada youth kena stab kat that street, which makes some of the stores to be closed and police was all over the place. 

And worst, central line kat London tu [tube-line] pulak only operate sampai 6pm, and kami terpaksa balik awal and rehat awal for first day in London. Tak sempat pegi sight-seeing ape pun, tapi still pengalaman yang berbaloi sebab dapat tengok gelagat manusia yng rakus membeli-belah, juga dapat menyaksikan pertemuan dua sahabat [Maryam & Emy] di London. :)


The crowd

Oxford Street


London day two will be continued......


0 comments:

LinkWithin

 

♬ ♪♪ Deeper Conversation ♬ ♪♪ Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review